Agfa Click

 

 

Omdat de Agfa Click en Clack meestal in een adem genoemd worden, is deze week de Agfa Click aan de beurt. De Agfa Click kwam in 1958 op de markt, en was een stuk handzamer dan de Clack. Er waren twee Click versies, je had de Click I en de Click II.

Het verschil tussen die twee? De Click II had ook een portretstand. De Click en Clack zijn beiden nog een tijd samen op de markt geweest. Maakte je met de Clack 6 x 9 cm negatieven en kon je daardoor 8 foto’s van een rolletje krijgen, de Click had vierkante negatieven van 6 x 6 cm. Daardoor kon je wel 12 foto’s van een rolletje maken. Ook de Click had een enigzins gewelfde achterwand, waardoor je met een relatief eenvoudige lens toch hele goede resultaten kon krijgen. Je zag de camera erg vaak in de zestiger jaren. De Agfa Click is tot 1970 in productie gebleven. In de 60er jaren hadden wij ook een “Click”. Persoonlijk heb ik de camera altijd beschouwd als een speelgoedcamera, als ik op internet kijk naar resultaten gemaakt met de Clack dan lijken die veel beter dan die welke gemaakt zijn met de Click. Fotograferen heb ik geleerd met een Oostduitse Beirette Camera, en een Russische Lubitel 2. Zo, genoeg geclicked en geclacked!


12 Comments

 1. Na de clack nu dus de click. De Click komt me een stuk bekender voor en ook die flitser want daar moest je na het flitsen het bolletje van verwisselen toch?
  Onze eerste camera was een Zenith spiegelreflex (russische komaf)

 2. Mooi om te zien hoe deze apparaten zich steeds verder ontwikkelede. Je ziet dat nu ook weer met de digitale..

 3. De Click was de eerste camera die ik kreeg van m’n ouders. Ik was toen een jaar of 12 dacht ik.
  Het was ook de tweede camera van m’n verzameling die ik een aantal jaren terug had. Op rommelmarkten werd je dood gegooid met deze camera’s. Na 3 jaar heb ik toen m’n verzameling opgeruimd wegens ruimte gebrek.

 4. deze ken ik niet,
  maar wel leuk om te zien.

 5. Ik ken dit type niet, misschien net van voor mijn tijd…

 6. Geweldig spul he die ouwe camera’s.

 7. Vind het altijd wel mooi om die oude camera’s te zien

 8. De Agfa Clack kende ik van binnen en van buiten, een Click heb ik nooit in handen gehad.

 9. ik heb er nooit van gehoord of gezien, wel weer leuk om die info te lezen

 10. Ik heb toch zo`n simpel dingetje, en dat werkt me prima naar de zin, men ziet immers wat er staat!

 11. Ik stuit hier op een gebrek in mijn opvoeding;-) Het zegt me helemaal niks.

 12. Ik heb ze alle drie de Clack, de Click 1, de Click 2 en natuurlijk de fliters met de lampjes. ze maakte hele mooie foto’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *