Houghton Ensign Midget model 55

In mijn verzameling van oude camera’s heb ik een zogenaamde "Houghton Ensign Midget" model 55, ook wel gewoon "Ensign Midget" genoemd. Een mini camera die ingeklapt kleiner is dan de meeste digtale pocketcamera’s van tegenwoordig. De camera is geentroduceerd in 1934, maar is tot 1940 in productie gebleven. Men kon er 3.5 x 4.5 cm negatieven mee maken op e10 rolfilm.

In eerste instantie kende men 2 modellen, de A/D en de A/N. In 1935 werden daar de modellen 33 en 55 aan toegevoegd. Ter
herinnering aan het zilveren jubileum van de Britse koning en koningin werden deze twee laatsten ook zilverkleurig op de markt gebracht. Deze zilveren camera’s zijn tegenwoordig heel zeldzaam.

De camera is destijds zo ontworpen dat er geen hoekige kanten aan zitten, daardoor glijd hij zo in je broekzak. Handig om altijd bij je te hebben. De camera werd in 1924, met een op vrouwen gerichte reclamecampagne, op de markt gebracht. Maar bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd de reclame vooral gericht op de Britse soldaten die de camera, vanwege het kleine formaat, in hun zak mee naar het front konden nemen en zo een oorlogslogboek bij konden gaan houden. Het lijkt hiermee: de ene zijn dood is de ander zijn brood.

De camera is in redelijk grote aantallen verkocht, je kon er tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw zelfs nog film voor krijgen. Je komt ze dan ook regelmatig nog tegen op Ebay en marktplaats.

19 Comments

 1. Die camera ziet er inderdaad super handzaam uit!
  Waarom zijn de spiegelreflexen van deze tijd niet zo? Scheelt me een hele hoop sjouwen in elk geval!

 2. De naam van het model deed me in eerste instantie aan geweren denken. Ik vind het wel een fascinerende hobby, die oude camera’s…

 3. wat een juweeltje….
  heb je ook nog afdrukken die met dit toestel gemaakt zijn?
  ben ik wel benieuwd naar 😉

 4. Volgens mij ben je in de war met Enfield!

 5. Met mijn Agfa Clack en de ilford filmrolletjes heb ik mijn fotografie hobby ontdekt.

 6. Ik heb mijn allereerste Kodakje nog, met van die rolletjes (cassettes eigenlijk) met twee ronde cilinders en een brug ertussen

 7. En zo’n prachtige oude reclame foto 🙂

 8. De camera heeft een behoorlijk evolutie ondergaan..

 9. Een mooi dingetje om te zien.
  Jammer dat die van tegenwoordig er niet op lijken

 10. gaaf! dat is een pronkstuk voor in de kast!

 11. Leuk die oude camera’s! Wij hebben hier nog een oude brownie six-20 model E (producent is Kodak). Je kijkt van boven in de camera (volgens mij een oude spiegelreflex).

 12. Jammer dat zo’n camera werkeloos wordt als er geen filmpjes meer voor te krijgen zijn.

 13. Wat een nostalgie! Doet mij weer ff denken aan de jaren zeventig. Toen hadden wij thuis een Kodaktoestel, met zo’n lichtbruine harde leren ‘hoes’ eromheen. Waar is dat ding gebleven?

 14. De ontwikkeling is razendsnel gegaan, vooral de laatste tijd, eeuwen.
  Elke keer als men denkt, dit is het wel, is er weer iets totaal nieuws.

 15. wat een mooie camera,s.
  ik heb ook nog zo,n mooie oude liggen

 16. ja mooi hoor echt een beauty die camera,ik zou er wel een willen hebben:)

 17. Hoe kom je aan al deze fabuleuze exemplaren?

 18. Ongeveer 30 jaar geleden begonnen met het Kodak boxje van mijn ouders, een Agfa click en een Kodak box van een oom. Daarna heb ik steeds oude camera’s gekregen van mensen, die er toch niets mee deden en er mij graag een plezier mee deden. Verder kom je nog wel eens wat tegen op een rommelmarkt of beurs. Zo is de verzameling langzaam aan groter geworden. Inmiddels heb ik een grote vitrinekast vol. Het heeft alles bij elkaar niet veel waarde (er staat geen nieuwe auto in de kast, hooguit een nieuwe fiets), maar ik ben er wel aan gehecht. Ik doe het in ieder geval nooit meer van de hand.

 19. Houghton-Butcher maakte weliswaar in hun reclame de aanbeveling om een registratie van de oorlogsdagen te maken met de Ensign Midget camera, waaruit sommigen menen te kunnen afleiden dat de camera door soldaten naar het front werd meegenomen. Daar zijn geen aanwijzingen voor, en film was voor de burger in de oorlog lastig verkrijgbaar, mede omdat film voornamelijk werd geproduceerd voor het leger en de luchtmacht .(speciale cameras met 4 inch brede rolfilm). Overigens heeft Ensign nog een boekje gepubliceerd, getiteld ACHIEVEMENT, met vele mooie foto’s gemaakt door gebruikers van de Midget camera. Dit boekje werd uitgegeven vóór de oorlog, daar het zaken hoofdkantoor en van de verkoop van Ensign Ltd, dat gevestigd was in High Holborn, London, in de nacht van Seotember 24-25 in 1940 door nazi bommen werd vernietigd. Ensign heeft daarna nog cameras gebouwd onder Barnet Ensign Ross, daarna als Ross Ensign, tot in 1961.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *