Ik ook even CS5

Met veel tamtam heeft Adobe begin april hun nieuwe CS5-suite met daarin Photoshop CS5 gepresenteerd. Vrijwel meteen vind je op het internet dan talloze sites die de nieuwe CS5 hebben getest. Als Fotograag wil ik dat dan meteen zelf ook proberen ene heb daarom dus ook al wat getest. Hierbij mijn eerste bevindingen.e Nee ik heb Photoshop (nog) niet gekocht, ik wacht zeker nog op het uitkomen van Adobe Lightroom 3.0 voordat ik een keuze maak. Beiden kopen wordt me te duur en wellicht voldoet Lightroom ook aan hetgeen ik nodig heb. Ik probeer wel, via de fotografie-opleiding, aan een studentenlicentie te komen.e Photoshop CS5 kun je als testversie bij Adobe downloaden, en dat heb ik afgelopen weekend gedaan. Er zitten geen beperkingen in de testversie, behoudens dat hij er na 30 dagen mee ophoudt. Onlangs heb ik ook al wat met de nieuwste Photoshop Elements getest, maar ik loop daar toch weer tegen beperkingen aan m.b.t. het bewerken van raw foto’s. Daardoor hebben Photoshop en Lightroom mijn duidelijke voorkeur. Bij het openen van Raw bestanden wordt de nieuwe Camera Raw versie 6.0 gestart. Hiermee “ontwikkel” je eerst je foto mee. Omdat iedereen roept dat de vernieuwde ruisonderdrukking van CS5 zo geweldig schijnt te werken, heb ik dat meteen als eerste geprobeerd. Ik kan alleen maar zeggen, dat het resultaat er gewoon goed uit ziet. Zoiets bouwen ze nog wel eens in camera’s in, en dan fotograferen we indien nodig gewoon met ISO 50000 of zo.

Vervolgense heb ik een foto genomen waar een paar halve duiven op staan, gewoon wat weg moet selecteren met de Lasso-tool (hoef niet precies) en dan op delete drukken, het “Content Aware” wissen gebruikt, de duiven zijn weg en de achterkant wordt keurig aangevuld. Alsof het er zo echt uitziet.

Om dit allemaal uit te proberen, heb ik niet helemaal het wiel zelf gaan zitten uitvinden, op internet vind je op verschillende plaatsen handige filmpjes die e.e.a. uitleggen.e Mijn filmpjes kwamen van Adobe.com zelf, Lynda.com, youtube.com en photoshop.tv.

13 Comments

 1. Blijft leuk dat fotosjoppen.
  Fijne dag vandaag.

 2. Ik heb CS4 nog niet zo lang geleden gekocht, en ga nu niet weer een kapitaal neerleggen. CS4 voldoet prima voor mijn werk.
  .-= Redstares laatste blog ..Begrafenisstoet =-.

 3. het blijft een hele investering, en de camera raw kun je straks gewoon downloaden en ook bij elements 8 gebruiken.

  • Dat laatste wordt op diverse site’s helaas tegengesproken, als het wel mogelijk wordt, maakt het Elements weer heel veel meer waardevol. De nieuwe Camera Raw is voor mij de meest interessante optie. De rest is nice to have! Dat is ook de rede dat ik nog steeds naar Lightroom kijk.
   .-= Frank (IkFotograag.nl)es laatste blog ..Picasa nog beter! =-.

 4. Toch heb ik wel een beetje medelijden met die arme halve duiven en rode ruisvlekken, die zomaar in de digitale vuilnisbak zijn vernietigd.
  .-= Frank103es laatste blog ..Over moederdag en treinen =-.

 5. @ Redstar, dat is inderdaad vaak het probleem, om bij te blijven kun je wel geld uit blijven geven. Wij slaan meestal wel een of twee versies over voor we weer nieuwe kopen, de verschillen zijn vaak ook te klein om het echt interessant te maken

 6. Tja ‘t wordt allemaal steeds mooier en beter, maar ook ik ben tevreden met wat ik heb 😉

 7. Voorlopig kan ik nog wel even vooruit met CS4.

 8. ziet er goed uit , dat wel.
  ik hou het maar even bij elements en paint shop daar kan ik raw mee bewerken…………………..
  .-= carlaes laatste blog ..nieuwe werkweek =-.

 9. Zo kan je altijd bezig blijven en van elkaar leren.
  Moderne wereld, vol aardige mensen.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Yakiebah =-.

 10. Wat een tovenarij dit. Kijk maar uit voor die brandstapel 😛
  .-= Joycees laatste blog ..Klik dan hier =-.

 11. Dat ziet er erg goed uit!! Lijkt me leuk om daar ook mee te experimenteren.
  .-= Daisyes laatste blog ..Dierenpark Emmen II =-.

 12. Tja wat je al allemaal niet kan met die fotobewerkings-software… Maakt me n beetje bang.Waar eindigt dat ? Wat haalt de bovenhand : het kunnen fotograferen of het kunnen bewerken ? Vind t wel fascinerend maar ik beperk me toch tot n beetje bijknippen en evt ruisonderdrukking;
  Grtz,
  .-= AmaZonyes laatste blog ..Koest of woest ? … de ‘Zebramangoest ‘… =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *