Mijn Beirette

Een van de eerste camera’s die ik ooit gebruikt heb, behoudens de Kodak boxcamera van mijn ouders, was een Oostduitse Beirette. Het was een betaalbare camera, die halverwege de jaren 70, voor een paar tientjes (guldens) mijn eigendom werd. De foto’s waren redelijk van kwaliteit, ze hadden alleen last van een beetje onscherpte in de hoeken, maar wat wil je voor zo weinig geld. Ik was er van overtuigd dat ik hem nog ergens in mijn verzameling had, maar ik vind hem niet meer. Jammer, maar misschien kom ik hem nog ooit op een beurs of rommelmarkt tegen.

Deze Beirette kon gebruikt worden met kleinbeeldfilm. Hij had voor een deel een kunstof huis, een flitsadapter en een 45 mm Lens, met een lichtsterkte van 2,8. Instellen deed je de camera met behulp van weersymbolen, zonnig, bewolkt, of flitsen. Hij kende 4 sluitertijden, B, 30, 60 en een 125ste seconde. Zo het licht meten vond ik erg onnauwkeurig, dus had ik bij die camera een 2e handse lichtmeter, van het merk Zeiss Ikon met de type aanduiding “IKOPHOT”.

De lichtmeter heb ik nog wel.e De lichtmeter werkte als volgt: je moest op de meter eerst de gevoeligheid van de film instellen, vervolgens richten op het onderwerp, en dan de ring zo draaien dat de wijzer over het cirkeltje viel. Het juiste diafragma met de gewenste sluitertijd, of andersom kon je dan zo aflezen. Erg omslachtig als je alleen maar even een kiekje wil maken, maar Veel professionele fotografen gebruiken nog steeds losse lichtmeters.

Mijn IKOPHOT lichtmeter slijt zijn dagen tegenwoordig in mijn vitrinekast. Hij zal ongeveer 45 jaar oud zijn, maar hij werkt nog steeds. En er zit niet eens een batterij in, maar dat hoef ook niet, want de lichtgevoelige cell reageert, hoe kan het ook anders, op licht.

19 Comments

 1. het design vind ik echt mooi, maar verder is het nu gelukkig stukke minder omslachtig!

 2. Geef mij dan toch maar een klick, klack, klaar kamera… Voor dat je op deze manier een foto hebt is de trein al gepasseerd

 3. Yep, geef mij ook maar de vlug/snel klikker.

 4. Jammer dat je die camera niet meer in je bezit hebt. Het zijn toch leuke dingen om te bewaren.

 5. echt ‘in de vitrine’ object.
  camera is mooi in z’n eenvoud, maar niet meer gebruiken.
  dat wordt een desillusie

 6. En je kunt er geen films mee opnemen, geef mij maar een digitale camera hoor 🙂

 7. Dit apparaat was de opstap naar betere technieken..

 8. Ik ken ze geen van beiden …
  Jammer dat je die camera niet meer hebt. Niet dat je er nog veel mee zou doen tegenwoordig, maar het is wel een leuk hebbeding, zeker als je hem zelf indertijd hebt gebruikt.

 9. Zou die tegenwoordig I Kophot als naam hebben gekregen?

 10. Ik ken ze geen van beiden. Nooit geweten dat je zo licht kon meten.

 11. Ja dat ken ik een lichtmeter. Niet deze. Zo heel af en toe heb ik er ook mee gewerkt.

 12. Wat lijkt die Oostduitse Beirette veel op een gelijke AFFA, die ik had. En later een ritratsklik… Ken je die ook nog?

 13. @Brillie: Affa ken ik niet, of het moet zijn dat je Agfa bedoeld. RitsRatsKlik ken ik wel, zelf heb ik een paar bijzondere exemplaren, die laat ik hier nog wel eens zien.

 14. Ik heb ook een Beirette gehad, gekregen voor mijn vaarjaardag toen ik een jaar of veertien was. Voor mijn gevoel heb ik de beste foto’s ooit er mee gemaakt en ik bewaar dan ook warme herinneringen aan dit toestel. Ik heb het helaas niet meer.

  Ik had een iets ander model, namelijk dit: http://www.flickr.com/photos/24225011@N04/2703819602/in/pool-camerapedia/

  Het model op de foto ken ik ook. Een van mijn broers heeft deze gehad.

 15. Leuk om dit zo weer te lezen. Ik heb er nog een en net op marktplaats gezet dus kijk maar eens.

  Freek

 16. He, ik heb laatst nog een oude Beirette gekocht, nog ouder dan op deze foto, incl. leren hoes.
  ik ga binnenkort het filmpje laten ontwikkelen, ik ben benieuwd!

 17. Ik heb ze vroeger nieuw verkocht, kostprijs 69 gulden!

 18. Ik heb nog een nooit gebruikte ‘Beirette vsn’ liggen, in de originele verpakking en met een handleiding in niederländisch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *