Rits-Rats-klik

“Rits-Rats-Klik” is de naam van een stuk fotoverleden van wellicht velen onder ons. De oorspronkelijke “Rits-Rats-Klik” was een pocketcamera’s van het merk Agfa, die door de hele camera open en dicht te schuiven het filmpje transporteerde, en meteen de afdrukknop weer spande. De rode afdrukknop ging heel licht af zodat je weinig risico liep op bewogen foto’s. Agfa legde op die rode knop nadruk in haar reclamecampagne. De rode knop was kenmerkend voor Agfa-camera’s in de zeventiger jaren. Uiteindelijk hadden ze een hele reeks. In de loop van de jaren kwamen ook op de “Rits-Rats-Klik” steeds meer toeters en bellen. Je kon ze zelfs met een telelens krijgen. In de winkel waar ik destijds werkte heb ik ze vaak verkocht. De camera was vanwege zijn eenvoud waanzinnig populair. Mede door zijn filmformaat, de 110 pocket, want de filmcassette kon maar op een manier in de camera, je hoefde alleen maar te spannen en af te drukken. Idiotensicher dus. Voor veel mensen de ideale kiekjesfabriek. Het pocketformaat had overigens ook een heel groot nadeel, het mini-negatiefje. Het moest veel sterker vergroot worden voor een normale foto dan bijvoorbeeld een kleinbeeldnegatief. Maar ja, ik ken veel mensen die al tevreden met een foto zijn als het lijdend voorwerp er enigzins herkenbaar op staat.

De benaming Rits-Rats-Klik wordt door veel mensen nog steeds gebruikt om zelfs een moderne zij het eenvoudige digitale camera mee aan te duiden. Ze vergeten dan dat de Rits en Rats allang weg is en de klik alleen over is gebleven, en zelfs dat klikgeluid moet je bij de meeste digitale camera’s nog zelf aanzetten. Wat bij mij overgebleven is, is dat ook een moderne camera, die zo eenvoudig is dat je er eigenlijk niets fout mee kan doen, nog steeds door mij (en ook enkele vrienden) een idiotencamera genoemd wordt.

In mijn verzameling komen wel enkele zogenaamde pocketcamera’s voor, maar een echte Agfa Rits-Rats-Klik zit er (nog) niet bij. Wel heb ik een paar bijzondere andere pocketcamera’s. Je kon ze destijds krijgen door zegeltjes of streepjescodes te sparen bij Nutriciaproducten. Ik vind ze leuk om in mijn verzameling erbij te hebben, maar ik heb er, eerlijk gezegd, nog nooit een foto mee gemaakt. Voor een van de foto’s voor dit stukje heb ik een filmcassette in een van de twee camera’s gedaan. Zonder hulpmiddelen (de punt van een mes) krijg ik het filmpje er niet eens meer uit. Ik bedoel maar.

19 Comments

 1. Leuk, zo’n verzameling camera’s.
  Gaat het goed met alle klussen?

 2. Zo’n ritsratsklik ding heb ik vroeger ook gehad

 3. Helaas ben ik nogal van de opruimerige kant en heb er nog niet zolang geleden eentje weggegooid. Die blikexemplaren had ik wel willen bewaren 😉

 4. Ik kan je er ook niet blij mee maken. Die blikjes zijn wel erg leuk om te zien 🙂

 5. Hoe zou de camera van 2020 er uit zien?

 6. Zo’n camera heb ik ook nog gehad, wat leuk die nostalgie

 7. Wie heeft niet een rits-rats-klik camera gehad? Jij hebt wel hele leuke exemplaren! Lekker in de kast laten staan en niet meer gebruiken, blijkt maar weer!

 8. VOlgens mij lieten deze camera’s best een indruk achter.. Die blikvorm is wel leuk.

 9. Toch zijn en blijven het leuke hebbedingetjes…

 10. wat grappig die camera’s! Ben bang dat de kwaliteit erg tegenvalt.

 11. Ha, zo’n rits-rats-klik camera heb ik ook nog gehad. Ik heb er heel wat plaatjes mee geschoten die vandaag de dag nog een belangrijke emotionele waarde hebben.
  Ik begin die verzameling van jou steeds aardiger te vinden.

 12. dat zijn wel hele aparte exemplaren die blikjes, leuk zijn ze

 13. Ja, het moet vooral functioneel zijn, vind ik.
  En met hulpmiddelen werken is niet van deze tijd.

 14. dit zijn echt leuke camera,s
  🙂

 15. Volgens mij heeft-ie zelfs de brand overleefd! M’n zoon zegt het ding pas nog te zijn tegengekomen. Had’m indertijd van m’n inmiddels overleden tante gekregen dus het apparaat doe ik niet weg.

 16. Ja, die bedoelde ik. Maar dan van Kodak.

 17. De rits-rats-klik.. ook ik werkte in die tijd in een fotozaak. Ergens vorige eeuw.Vaak hadden mensen ook van die tosse foto’s, cassette zat vaak jeren in het toestel.

 18. Grappig, ik ben heel vroegeh ook begonnen met zo’n rits rats klik camera, inmiddels heb ik een digitale spiegelreflex van Sony met diverse lenzen en ook een rits rats klik digitale camera voor situaties die ik tegenkom als ik mijn zware cameratas niet mee heb.
  Groetjes Beyond Vision 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *