Rum(Bonen)

Ik ben gek op rumbonen, misschien dat dat ook de reden is dat ik op mijn allereerste vakantie destijds in een bar in Spanje (1976) een “Cuba Libre” bestelde. Wat er in zat stond vermeld op de kaart, Coca-Cola, en het woordje rum bepaalde toen mijn keuze. Sindsdien is dit mijn favoriete vakantiedrankje. Ik mag graag een pilsje drinken, maar ‘s avonds op vakantie is het einde pils. Dan is de Cuba Libre aan de beurt. Zo ben ik ook ooit, vijftien jaar geleden, in Cuba geweest en kon ook daar de Cuba Libre bestellen, alleen heette het daar “Rum & Coke”. Cuba is niet zo vrij, zolang ze daar nog een dictator hebben rondlopen. Maar het drankje heeft zijn naam al gekregen toen Cuba in 1898, door de Amerikanen, bevrijd werd van de Spanjaarden. Het zal wel niet zo politiek correct zijn om in het huidige Cuba, “Cuba Libre” te bestellen, denk ik.

Recept voor Cuba Libre: Twee à drie ijsklontje in een longdrinkglas, daar rum overheen gieten, tot de ijsklontjes ondergedompeld zijn, aanvullen met Coca-Cola, maar Pepsi smaakt ook. En dan van een schijfje limoen even wat sap er in uitknijpen en dan in het glas erbij doen. In Nederland noemen ze dit ook “Baco”, Bacardi Cola. Maar hier bij ons moet je vaak blij zijn als je er al een schijfje citroen in krijgt. Ook lekker, maar net niet.

Gisteren had mijn vrouw een cadeautje voor me, zomaar, om alvast in vakantiestemming te komen. We zijn nog aan het uitzoeken voor de komende lente/nazomer. Het pakje voelde zwaar aan en bij het openen kwam een mooie doos te voorschijn met daarin zes verschillende flesjes rum. Kleine flesjes om te proeven, bijna zonde om open te maken. Geloof me ik ben een echte liefhebber van Cuba Libre, maar deze flesjes ga ik allemaal puur proeven. Zonde om er Cola bij te doen. Op de binnenkant van de doos staat wat verteld over de rum zelf in ieder flesje, en welke sigaar er lekker bij smaakt. Sigaren en rum schijnen bij elkaar te horen, maar de sigaren sla ik als niet-roker toch maar over. Ik ben er heel blij mee, zomaar een mooi cadeautje op een gewone dag in januari.

Rumcadeau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *