The Gimp instellen

Vrijwel de meeste tutorials die ik hier maak, zijn bedoeld voor “The Gimp”. Een van de items over The Gimp waar op het internet het meest over geschreven is, is de schermlayout. Heel veel mensen zijn daar enigzins ongelukkig over. Hele forums zijn er zelfs aan gewijd. Ik moet toegeven dat ik de interface van Photoshop ook overzichtelijker vind dan die van The Gimp. Alles blijft in Photoshop en ook andere fotobewerkingsprogramma’s keurig binnen het venster. The Gimp opent overal aparte windows voor en zet ze standaard ergens op de desktop. Er bestaat wel een toevoeging voor The Gimp, die heet Gimpshop, maar de laaste keer dat ik die probeerde werkte hij niet lekker (buggy). Dus als de berg niet naar Mozes komt, komt Mozes naar de berg. Ik bedoel, dan ga je The Gimp zo instellen dat het een hele prettige tool wordt om mee te werken, en dat kan makkelijk. En natuurlijk is het ook een beetje een kwestie van wennen. Zie het maar zoals toen we van Wordperfect af moesten en met Microsoft Word moesten gaan werken, dat duurde ook een uurtje, soms twee, eer we er aan gewend waren. (Deze laatste zin voor de PC-veteranen onder ons).

Eerst de taal: Die wordt standaard ingesteld zoals de taal van je Windows is. Heb je een Engelse Windows en wil je The Gimp in het Nederlands? Hoe je dat aanpast, heb ik al eens beschreven, je kunt dat hier en ook hier nog eens nalezen.

Met de nieuwste versie van The Gimp (2.6.2) werkt het overigens allemaal al een stuk makkelijker dan met de oudere 2.4.x versies. Alle vensters zitten nu samen in een knop in je taakbalk en niet iedere toolbox meer apart. Maar een beetje aanpassen vind ik toch nog wel zinvol.

Zo start The Gimp standaard op, de vensters willekeurig op de desktop geplaatst:

Meerdere vensters dus om je fotobewerkingstaak uit te kunnen voeren. Op mijn PC heb ik deze gereedschappen bij elkaar gezet en vind dat veel gemakkelijker werken. Je kunt die gereedschappen dus groeperen. The Gimp noemt zo’n groep een dock, de gereedschappen zijn dus “dockable”. Je kunt je gereedschappen bij elkaar zetten en zo het overzicht terug krijgen. Het is eigenlijk alleen maar een kwestie van de diverse tabs van de ene “dock” naar de andere slepen. Zoals hieronder in de afbeelding te zien is.


Als alles in de juiste “Dock” staat dan kan het overbodig geworden venster gesloten worden:


Mijn “Gereedschapkist” of in het Engels “Toolbox” ziet er zo uit:


Als laatste moeten we de instellingen opslaan, anders kun je bij de volgende start van The Gimp weer opnieuw beginnen. Zet eerst alle vensters van The Gimp op die plaats op je scherm waar je ze de volgende keer als je Gimp start ze weer terug wil hebben. Ga vervolgens in het menu naar Bewerken > Voorkeuren. Ga in de dialoog naar het blad “Vensterbeheer“. Zorg dat er geen vinkje staat bij “vensterposities opslaan bij het verlaten“. Klik wel op “Vensterposities nu opslaan“. Daarna op OK klikken. Als je The Gimp nu afsluit zal hij de volgende keer weer op dezelfde, door jou ingestelde, manier starten.


Mijn Gimp start nu steeds op de zelfde manier op (zonder foto uiteraard). Dit is mijn Gimp:


13 Comments

 1. Handig programma! Ik gebruik nu Adobe Photoshop, heel fijn om mee te werken. Nu moet ik bekennen dat ik heel weinig fotoprogramma’s gebruik, de Eos 1000d heeft het niet echt nodig:-)

 2. Lijkt me een handig programma, maar ik doe het nog maar gewoon met wat ik nu heb.
  Zoveel bewerk ik niet.

 3. Doe me niet herinneren aan de overgang van WP naar Word… Ik geloof dat ik het toch maar bij Photoshop hou 😉

 4. door jou logjes heb ik het toen gedownload en ik moet zeggen dat de schermlayout wel even wennen is idd en ik het ook wel daardoor niet heb doorgezet. ik open nog steeds eerder Paintshoppro. Dus dit is zeker handig om het weer op te pakken

 5. je moet die workshops in boekvorm uitgeven joh…

 6. Goed uitgelegd 😉

 7. Ik heb The Gimp een tijd geleden geenstalleerd, maar ik vond het niet prettig werken, omdat ik het overzicht mis. Ik zal het programma binnenkort eens gaan herinrichten volgens jouw aanwijzingen. Tot die tijd blijf ik nog maar even lekker vertrouwd werken met Photoshop.
  In elk geval weer bedankt voor je heldere uitleg!

 8. Voor de weinige bewerkingen die ik digitaal doe is photoshop toch net wat makkelijker

 9. Als ik het zo eens lees denk ik dat ik dat ook wel kan.
  Je uitlegkunsten zijn prima!

 10. ik had het prog er al weer af gegooid,
  hou het maar bij mjn psp.
  maar goed verteld hoor

 11. De hele installatie vond ik nogal onhandig. Eerst andere programma;s installeren voordat deze kan werken. Geef mij maar dan een produkt dat uitgewerkt is.

 12. @Brillie; je hebt kennelijk een hele oude versie gehad, met versie 2.6.2 hoef je niets anders te installeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *