Groter is niet altijd beter — by Frank

Als je fotografeert en je zit ook wel eens op internet, dan wil je misschien ook eens het een en ander laten zien op je website, van wat je allemaal gemaakt hebt cq. waar je trots op bent. Nu is de race om de hoeveelheid megapixels, vermoed ik, bijna gelopen, behoefte aan nog meer is er m.i. niet echt meer. Maar voor op een website hoeven we al die megapixels zeker niet. Bijvoorbeeld 7 megapixels door dat dunne ADSL-telefoonlijntje, schiet zowieso niet op, zelfs niet met snel breedband. Een foto van 800 pixels breed is al een hele grote voor op de website. De 7 megapixel foto’s, en uiteraard ook andere formaten, kunnen verkleind worden, zodat het formaat met de website klopt. Wat belangrijk is, is dat de kwaliteit goed blijft. Vaak zie je op websites foto’s die vol zitten met witte puntjes (artefacten) of onduidelijk zijn. Jammer want dat is helemaal niet nodig. Programma’s zoals bijvoorbeeld Irfanview (Gratis te downloaden op http://www.irfanview.com), kunnen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies een foto verkleinen.

In Irfanview ga je naar het menu dan kies je Afbeelding–> Grootte wijzigen. Je kunt ook Ctrl + R op je toetsenbord aanklikken.

Hieronder zie je een verkleinde weergave, van de instellingen, om een foto te verkleinen, de eerste verkleinde afbeelding, is zonder resample kleiner gemaakt, de andere met. Zo zie je hier meteen het verschil. Je kunt een van beide aanklikken om het groter te zien! Dat leest gemakkelijker. Iets groter is wel beter.
14 Comments

 1. Onder XP gebruikte ik altijd de powertool van microsoft, helaas werkte die zelfs niet meer onder Vista. Dus heb ik op internet gezocht naar een andere en die bevalt ook weer naar volle tevredenheid.
  Wat je schrijft is trouwens wel waar. Je ziet heel veel die gewoon TE slecht voor woorden verkleind zijn.

 2. Verkleind dat programma ook een hele serie foto’s in een keer of moet je ze per stuk verkleinen.

 3. Ik gebruik voor het verkleinen van foto’s het programmaatje van Microsoft tot volle tevredenheid.

 4. Ik gebruik PhotoEdit van Windows98/Office97. Erg makkelijk. Ik breng ook de jpg-kwaliteit terug wat een foto nog sneller doet laden. Als iets leesbaar moet zijn, zoals hierboven, dan sla ik het op in gif-formaat.

 5. Irfanview kan ook een hele serie tegelijk verkleinen, de naam veranderen enz. Maar omdat dat via een heel ander schermpje werkt, wat er dus heel anders uit ziet, is dat mijn artikel voor volgende week.

 6. Ik hoe het met liefde bij mijn simpele maar doeltreffende pc programma dat al op de pc zit

 7. Altijd handig dit soort tips. Ik gebruik voor het verkleinen van foto’s altijd photoshop en dat bevalt me prima.

 8. Ik gebruik Irfanview al jaren naar volle tevredenheid, zeker voor snelle niet al te ingewikkelde bewerkingen. Batches bewerken is ook makkelijk.

 9. Grote afbeeldingen zijn op een website toch een crime..

 10. Grote afbeeldingen zijn duur in de bandbreedte.

 11. Wel handig maar ik gebruik liever eerst de crop tool die je bijvoorbeeld in Photoshop Elements 5 hebt.

 12. Irfanview gebruik ik dagelijk. Een heerlijk snel programma.

 13. Ik maak met infranview mijn foto`s altijd 550, dan past het netjes op mijn site.

 14. Ik ga eens kijken en vergelijken! Bedankt voor de tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *